Miodobranie – wskazówki. Jak prawidłowo wykonać.

Oto kilka wskazówek które ułatwią nam wykonać prawidłowe miodobranie. Dodam tylko, że sam z nich korzystam od kilku lat co ułatwia mi tą czynność.

Kiedy przystępujemy do miodobrania powinniśmy zwrócić uwagę na to w jakim stanie jest rodzina z której będziemy zabierać miód. Pamiętajmy , że jeśli zabierzemy znaczną ilość pokarmu możemy zatrzymać rozwój rodziny pszczelej. Dlatego wcześniej powinniśmy się upewnić, że mają one zapas pokarmu w gnieździe. Zaraz po miodobraniu czasem trzeba podkarmić pszczoły, aby mogły się rozwijać w odpowiednim tempie.

Kolejną rzeczą której musimy być pewni jest dojrzałość miodu. Jeśli odwirujemy go zbyt wcześnie, może okazać się, że będzie on fermentował. Pszczoły po zebraniu nektaru odparowują z niego nadmiar wody, aby nie rozwijały się w nim różnego rodzaju drobnoustroje. Dojrzały miód posiada około 17% – 18% wody. Właśnie wtedy pszczoły zasklepiają plastry co jest oznaką, że mogą zostać odebrane. W przypadku braku pożytków może zdarzyć się, że miód nie będzie zasklepiony, a zawartość w nim wody jest na poziomie odpowiednim żeby odebrać go. W takiej sytuacji musimy sprawdzić go przy pomocy refraktometru, aby się upewnić.

Odebranie ramek powinno się wykonać szybko i sprawnie, tak aby nasza ingerencja w rodzinę pszczelą była jak najmniejsza. Dobrze jest zabrać ze sobą ramki z suszem na podmianę.

Ramki wyciągamy z miodni, omiatamy z pszczół i przekładamy do pustego korpusu. Można również zastosować wcześniej przegonki – wtedy zdejmujemy miodnię i podmieniamy na pusty korpus z ramkami. Zdjęte korpusy z miodem ja przykrywam ręcznikiem zwilżonym wodą co nie przyciąga z powrotem pszczół. Ramki przenosimy do pomieszczenia gdzie będziemy wirować miód.

Odsklepiamy plastry przy pomocy odsklepiacza widelcowego, lub noża do odsklepiania a następnie wkładamy do miodarki i wirujemy. Pierwszą stronę wirujemy na nie zbyt wysokich obrotach ponieważ plastry mogą się rozerwać. Drugą można na wyższych a następnie obracamy trzeci raz z powrotem na pierwszą stronę i wirujemy na wyższych obrotach (mowa tu o miodarce diagonalnej).

Miód wypływający z miodarki powinniśmy filtrować przez podwójne sito. Następnie przelewamy go do odstojników, gdzie pozostaje kilka dni. Po odczekaniu zbieramy zanieczyszczenia, które wypłynęły na wierzch. Możemy zabrać się za rozlewanie do wcześniej umytych i dokładnie wysuszonych słoików.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.