1. Odpowiednie żywienie rodzin pszczelich. Powinniśmy zapewnić naszym pszczołom regularny dostęp do dobrych pożytków, a w okresach bezpożytkowych należy je dokarmiać. Przed zimowlą pszczoły muszą mieć zgromadzone odpowiednie ilości zapasów pożywienia zarówno miodu jak i pyłku.
2. Ul w którym osadzona jest rodzina powinien być dobrze zabezpieczony i nie posiadać uszkodzeń, aby dobrze chronił rodzinę pszczelą przed czynnikami atmosferycznymi oraz wrogami. Oprócz tego powinien mieć odpowiednią kubaturę która umożliwi gromadzenie zapasów i wychowywanie czerwiu.
3. Miejsce w którym postawimy naszą pasiekę powinno być w miarę możliwości rejonem spokojnym, lekko zacienionym. Teren nie powinien być podmokły.
4. Rodziny staramy się utrzymać w wysokiej sile rozwoju, a w nich młode matki. Po dwóch latach matkę pszczelą należy wymienić.
5. Wszystkie ciemne plastry powinno się w trakcie sezonu wymienić na jasne, odbudowane przez pszczoły. W miejsce ciemnych plastrów wkładamy ramki z węzą aby rodziny w okresie silnego rozwoju odbudowały jak najwięcej plastrów. Stare plastry przetapiamy.
6. Kupujmy węzę od sprawdzonych sprzedawców. Węza nieznanego pochodzenia może zawierać przetrwalniki chorobotwórcze, które mogą zakazić całą pasiekę. To samo się tyczy matek pszczelich oraz obcych rojów. Jest to jeden ze sposobów rozprzestrzeniania się chorób pszczół.
7. Dbajmy o higienę na pasiece oraz w naszej pracowni i magazynie. Prowadzenie pasieki będzie znacznie przyjemniejsze. Utrzymujmy również narzędzia pasieczne w czystości i odkażajmy je odpowiednimi środkami co pewien czas. Jeśli jakaś rodzina nie przezimuje, trzeba wszystkie plastry po niej przetopić, a ul odkazić.
8. Regularnie zwalczajmy warrozę. Pszczoły nie są w stanie same poradzić sobie z tą chorobą. Jeśli zlekceważymy czynności związane z ciągłym zwalczaniem tego pasożyta, z pewnością nasze rodziny nie przetrwają.