honey, yellow, beekeeper

Rodzaje miodów

W zależności od tego z jakich roślin pszczoły przynoszą nektar wyróżniamy wiele rodzajów miodów. Różnią sie one nie tylko smakiem i barwą ale także właściwościami zdrowotnymi. Sami oceńcie który miód będzie Wam pasował najlepiej. Oto główne rodzaje.

Miód Spadziowy

Powstaje z soków drzew iglastych lub liściastych. Niektóre gatunki owadów nadgryzają liście i korę młodych pędów drzew. Soki tej rośliny zawierają dużo cukrów, białek i aminokwasów. Pszczoły pobierają tą wartościową substancję i dzięki temu powstaje miód spadziowy, który działa przeciwzapalnie oraz przeciwrakowo. Pomaga na choroby układu oddechowego oraz układu krążenia. Pomaga również na schorzenia stawów, poprawia krążenie krwi, wspiera układ nerwowy, wspomaga pracę serca.

Miód Gryczany

Pozyskiwany przez pszczoły w czasie kwitnięcia gryki zwyczajnej. Barwę ma ciemną a aromat ziołowy. Odznacza się właściwościami antybiotycznymi, działa wzmacniająco na układ odpornościowy. Wspomaga leczenie miażdżycy. Posiada wysoką zawartość magnezu co poprawia samopoczucie i działa kojąco na układ nerwowy. Wykorzystywany jest przy leczeniu niedokrwistości.

Miód Rzepakowy

Pierwszym pożytkiem towarowym jest rzepak którego kwitnienie rozpoczyna się na przełomie kwietnia i maja. Miód rzepakowy się szybko krystalizuje a barwę przybiera jasną niemal białą. W smaku tego miodu wyraźnie można wyczuć aromat kwiatów rzepaku. Wspomaga układ pokarmowy, a w szczególności pomaga na zgagę, wzdęcia, wrzody żołądka. Wpływa na poszerzenie naczyń wieńcowych dzięki czemu pomaga w walce z nadciśnieniem. Przyspiesza gojenie ran oraz również przy oparzeniach.

Miód Akacjowy

Pszczoły pobierają nektar z kwiatów robinii akacjowej która kwitnie kilka tygodni po rzepaku. Powstały miód akacjowy ma barwę jasno – słomkową, jasnożółtą. Doskonale sprawdza się przy leczeniu bólu gardła oraz chorobach górnych dróg oddechowych. Regularne spożywanie wzmacnia odporność organizmu. Ma działanie moczopędne i oczyszczające układ moczowy. Działa uspokajająco.

Miód Lipowy

Przez wielu uznawany za najsmaczniejszy miód, a także często najcenniejszy przez to że lipa bywa zawodnym pożytkiem gdyż nektaruje dobrze wtedy gdy jest wilgotno i ciepło. Miód ten ma barwę jasną a smak lekko ostry z delikatną nutą kwiatu lipy. W czasie przeziębienia działa kojąco, napotnie, obniża gorączkę, łagodzi ból gardła. Ma wysoką aktywność antybiotyczną. Sprawdza sie w leczeniu takich chorób jak zapalenie oskrzeli, zapalenie zatok, anginie, chorobach dróg moczowych.

Miód Wrzosowy

Kwitnienie wrzosu zaczyna się w pierwszej połowie sierpnia i trwa 3-4 tyg. Wtedy można pozyskać miód wrzosowy który ma barwę ciemnobrunatną. Miód ten długo się krystalizuje (nawet do kilkunastu miesięcy). Wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne. Wspomaga układ odpornościowy. Dobrze sprawdza się w przypadku chorób układu pokarmowego, chorób serca. Warto dodać, że przez swoje właściwości “upiększające” stosowany jest również w kosmetyce.

Miód Wielokwiatowy

Jeden z najbardziej popularnych miodów. Barwę ma jasnokremową, żółtą, złocistą. Miód ten jest doskonałym naturalnym antybiotykiem. Hamuje rozwój bakterii. Stosowany w walce z chorobami wątroby, układu pokarmowego, serca. Przeciwdziała próchnicy zębów. Wpływa korzystnie na nasz układ nerwowy – pomaga się uspokoić, koi nerwy. Stosowany również w kosmetyce.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.