ul odkładowy

Ul odkładowy – warto się zaopatrzyć przed rozpoczęciem sezonu pszczelarskiego

Sezon tuż tuż…

Mamy dziś 14 marca. Dni stają się coraz dłuższe. W całej Polsce jest słonecznie, a temperatura w cieniu przekraczała 12 stopni Celsjusza. Zatem pszczoły w większości pasiek wylatywały z uli. Są to pierwsze oznaki zbliżającego się kolejnego sezonu pszczelarskiego.

Większość pszczelarzy podaje ciasto rodzinom pszczelim aby przyspieszyć ich rozwój, oraz domyka szuflady w dennicach higienicznych, żeby docieplić gniazdo.

W najbliższym czasie trzeba pomyśleć o leczeniu pszczół na warrozę, zamin pszczoły zasklepią pierwszy czerw. Przydatne również może okazać się wystawienie poidełka z wodą przy pasiece.

Między kwietniem a majem (czyli za około cztery – pięć tygodni) rozpoczyna kwitnienie rzepak, który jest pierwszym pożytkiem towarowym w Polsce. Po którym często dochodzi do wyjścia roju z ula jeśli nie zapobiegniemy temu procesowi.

Jedną ze skutecznych metod jest rozładowanie mocy silnej rodziny pszczelej poprzez robienie odkładów. Po zakończeniu kwitnienia rzepaku występuje najlepszy okres na to by to zrobić. Daje nam to pewność że rodzina się nie wyroi a nasza pasieka nie poniesie strat z tego wynikających.

Z myślą o tym, nasza firma oferuje Państwu bardzo praktyczne ule odkładowe wielkopolskie 6-ramkowe.

Ule są wykonane z jednolitej deski sosnowej o grubości 25mm. Mieści w sobie 6 ramek wielkopolskich. W komplecie znajduje się: daszek pokryty blachą ocynkowaną, powałka wykonana ze sklejki wodoodpornej, która posiada jeden sitopająk, oraz podkarmiaczka plastikowa o pojemności 0,9l która oczywiście mieści się swobodnie między daszkiem a powałką – dzięki czemu podkarmianie nie stanowi żadnego kłopotu. Ul odkładowy ma również wykonane dwa otwory wentylacyjne w dnie.

Prezentowana odkładówka cieszy się znakomitą opinią wśród pszczelarzy którzy ją zamówili. Jest solidnie wykonana – skręcana wkrętami oraz dodatkowo klejona klejem wodoodpornym D3 ekologicznym. Dobrze zabezpieczona farbą posłuży długie lata.

Serdecznie Polecamy!

1 komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *